MBB DAN LEMAK

  Author: fitry Genre:
  Rating

     MBB DAN LEMAK BY DIETECT FAZLINA

  Untuk pengguna Haw-Fi Plus ataupun kebanyakkan orang yang mengikuti perkembangan semasa hawfiplus mesti tau kebanyakkan diet hawfiplus menggunakan pmakanan yang berlemak dan yang segar-segar sahaja

  Tapi tahu tak kepentingan makan lemak yang sebenarnya tu apa ?

  Kebanyakkan orang cakap makan lemak akan menyebaban gemuk dan juga boleh menyebabkan sakit jantung dan kolesterol. Betul ke semua tu ?

  Meh ina terangkan , sebenarnya lemak sangat2 baik untuk kesihatan tapi kenalah pilih lemak yang betul dan makan dalam kuantiti yang betul juga. Yang menjadi punca pada kegemukan dan punca pada peningkatan berat badan adalah bila minyak tersebut dicampur dengan gula dan karbohidrat . Sebagai contoh Donut.

  Bila buat kajian yang berasingan, lemak tidak menyumbangkan pada peningkatan berat badan, tetapi gula dan karbohidrat adalah punca utama peningkatan berat badan .  Untuk lemak pulak kita ada dua bahagian lemak yang kita wajib tahu dan kenalpasti.

  1. Lemak jahat , lemak jahat adalah lemak yang menyebabkan dan menyumbang kepada masalah peningkatan berat badan dan menyebabkan seseorang terkena penyakit jantung dan meyebabkan penyumbatan arteri .

  2. Lemak baik pula adalah lemak yang bantu kita kurangkan risiko penyakit jantung dan kolesterol serta bantu kita dalam proses penurunan berat badan.

  Ini antara contoh lemak baik dan lemak Jahat

  •  LEMAK JAHAT
  •  LEMAK TEPU

  i. Akan bertukar menjadi pepejal pada suhu bilik.

  ii. Kena hadkan pengambilan kerana sumber utama kepada penyumbang masalah berat badan , masalah kolesterol dan janrtung.

  iii. Contoh lemak tepu – Kulit ayam , lemak ayam , santan , minyak sapi dan mentega serta product tenusu yang tnggi lemak.


  LEMAK TRANS

  i. Lemak trans adalah mnyak buatan dan merupakan minyak yang dibekukan supaya tahan lebih lama dari biasa.

  ii. Banyak ditemui dalam industry pemakanan segera yang diproses ataupun dibakar.


  LEMAK BAIK

  LEMAK MONOUNSATURATE

  • Terdapat dalam makanan khasiat seperti minyak zaitun , kacang , dan makanan-makanan yang kaya dengan vitamin E.
  • Boleh diambil dengan salat tetapi untuk mnyak zaitun seeloknya dimakan sahaja tanpa dimasak.

  LEMAK POLYUNSATURATED

  • Merupakan perlindungan dan rawatan sakit jantung.
  • Contoh makanan yang merupakan lemak poly adalah Almond , ikan salmon , ikan-ikan yang berlemak , wallnot dan makanan yang tnggi dengan omega.

  Mesti tergamamkan Bilat ahu kelebihan lemak dalam badan kita, sebab tu pentingnya kita belajar ilmu MBB. Sebab kita akan guide pemkanan yang betul . Dari 0 knowledge sampai dah boleh jaga diri betul2.

  Leave a Reply